Niets is wat het lijkt

Ondernemen: vrijheid, blijheid, geld verdienen, doen waar je zin in hebt. Het lijkt allemaal geweldig. En dat ís het ook, als u er tenminste voor zorgt dat u niet in een van de volgende valkuilen stapt.

Slechte voorbereidingen

Een eigen bedrijf starten gebeurt vaak met het grootste optimisme. Het idee om straks niet voor een baas te werken en zelf de regie in handen te hebben speelt daarbij een grote rol. Alles ziet er rooskleurig uit bij die gedachte. Dit is vaak de aanleiding dat startende ondernemers snel willen beginnen. De goede voorbereidingen schieten er dan bij in. Het beste wat u kunt doen om een slechte voorbereiding te voorkomen is om een ondernemingsplan te schrijven. Hierin zet u alles rustig op een rijtje. U verkent de markt, zet een financieel plan op en zodoende krijgt u inzicht in de sterke en zwakke punten van uzelf en uw bedrijf. Een ondernemingsplan confronteert u met de haalbaarheid van uw bedrijf, zodoende gaat u gedegen van start.
| ondernemingsplan |

Verkeerde huisvesting

Het idee is geboren. Nu zult u zich ergens moeten gaan vestigen. Zeker in het begin van de onderneming is de huur van een bedrijfsruimte een grote aanslag op uw budget. U zult goed moeten bepalen hoe uw bedrijfspand er uit zal moeten zien. Hoeveel groei verwacht u en kunt u dan eventueel uitbreiden op de locatie waar u zit. Hiervoor zult u het bestemmingsplan van de gemeente moeten raadplegen. Van verder belang voor de huisvesting is de bereikbaarheid en de parkeergelegenheid. Moet u veel klanten ontvangen dan zijn deze zaken van groot belang. Laat u niet opjagen bij het zoeken naar een geschikte bedrijfsruimte. Ga na of de huur niet te hoog is, het bedrijfspand niet te klein et cetera.
| bedrijfspand |

Fiscus vergeten

U bent druk bezig met uw bedrijf. De zaken gaan lekker en u geeft het verdiende geld grif uit of investeert nog meer in uw bedrijf. Tot op een gegeven moment de blauwe envelop op de deurmat valt. Belasting! Het probleem is dat de Belastingdienst lang niets van zich laat horen om u dan ineens te ‘verrassen' met een aanslag. Om deze verrassingen te voorkomen dient u van te voren in te schatten hoe hoog de aanslagen die u krijgt zullen zijn. Hiervoor moet u dan geld reserveren. Als u een boekhouder/accountant heeft kunt u die regelmatig vragen om een overzicht van toekomstige vorderingen door de Belastingdienst.
| Belastingdienst |

Gebrekkige administratie 

De bekende ‘schoenendoos' vol met bonnen en facturen is geen onbekend fenomeen bij startende ondernemers. Natuurlijk is het belangrijk om geld te verdienen met uw onderneming, maar op den duur kunt u zich lelijk in de vingers snijden als uw administratie niet op orde is. Ineens wordt u geconfronteerd met een te hoog voorraadniveau, stapels aanmaningen en een lijst van nog te factureren afleveringen en openstaande debiteuren. Voor het bijhouden van de administratie bestaan uitstekende, gebruikersvriendelijke pakketten.
boekhoudpakketten |

Tegenvallende verkoop 

Bij het opstarten van een bedrijf valt of staat het slagen ervan bij de verkoop van uw producten of diensten. Het gebeurt regelmatig dat een ondernemer een bedrijf begint en er vervolgens achter komt dat de aangeboden producten/diensten niet of onvoldoende worden afgenomen. Daarom is het van groot belang om uzelf van te voren een aantal vragen te stellen. Welke markt gaat u bedienen? Waar zitten uw klanten? Kent u de concurrentie? Is de prijsstelling redelijk? Al deze vragen worden beantwoord als u van te voren een ondernemingsplan opstelt. Hiermee krijgt u inzicht in de bestaansmogelijkheid van uw bedrijf.

Problemen met medewerkers

Bij het aannemen van medewerkers komt een hoop kijken. U moet dan denken aan een arbeidsovereenkomst, medewerkers aanmelden bij de belastingdienst en het UWV, het zorgstelsel en een Arbodienst. Daarnaast moet het personeel de juiste kwalificaties, mentaliteit, groepsgevoel et cetera hebben. U zult gesprekken met uw potentiële medewerkers moeten voeren om te kijken welke persoon de juiste kandidaat voor u is.

Onduidelijke afspraken 

Tijdens de levering van producten of diensten aan uw afnemers kan veel misgaan. De levering kan bijvoorbeeld beschadigd aankomen of vertraging oplopen. Daarvoor kunt u aansprakelijk worden gesteld. Om deze aansprakelijkheid te voorkomen zult u algemene voorwaarden moeten opstellen. Hierin legt u de regels en condities vast die uw bedrijf standaard hanteert bij het aangaan van een overeenkomst.
algemene voorwaarden |

Foute stijl leiding geven

Als uw bedrijf gaat groeien zult u personeel aan gaan nemen. Door goede gesprekken bij de sollicitatie kunt u al een aardig idee krijgen of u en uw personeel op één lijn zitten. Toch zal het voorkomen dat u het personeel moet aansturen, misschien in een richting die tegen de stijl van werken en denken van uw personeel ingaat. U zult zich er in moeten verdiepen hoe u uw personeel op een goede manier kunt aansturen en de betrokkenheid van het personeel bij uw bedrijf kunt behouden.

Te laag startkapitaal 

U heeft geldschieters gevonden om uw bedrijf te starten. U kunt eindelijk beginnen. Maar na verloop van tijd zult u uw financiers toch terug moeten betalen. Buiten dat u hiervoor geld reserveert is het verstandig om de terugbetalingslast niet te hoog te laten oplopen. U kunt deze last verlichten door een eigen inbreng in het startkapitaal te leveren (voor zover mogelijk). Een algemeen aanvaard streefcijfer hiervoor is 30 procent eigen inbreng in het startkapitaal.
| startkapitaal |

Inbreuk op het sociale leven 

Als startende ondernemer kunt u op het sociale vlak drie valkuilen tegenkomen: eenzaamheid, onenigheid met de zakenpartner en onbegrip in de familiaire omgeving. Allereerst moet u zich afvragen of u geschikt bent om alleen te werken. Daarnaast zult u in de opstartperiode van uw bedrijf veel tijd moeten investeren. Dit kan leiden tot onbegrip bij het thuisfront. Daarom dient u voor u begint goed te overleggen met de mensen in uw naaste omgeving. Wees duidelijk over uw plannen, tijdsinvestering en eventuele (financiële) consequenties. Kortom, maak duidelijke afspraken.Reacties

Advertentie

Onderwerpen

Menu homepage

Hoofdcategorie: Home

Ondernemersboeken

Administratiepakket

Laatste nieuws