Waar beginnen

Uw beginsituatie

Iedere ondernemer heeft zijn eigen verhaal over de start van zijn bedrijf. De één is parttime een zaak begonnen naast een baan in loondienst, de ander heeft een bestaand bedrijf overgenomen of is vanuit een uitkeringssituatie voor zichzelf begonnen. Iedere start heeft zijn eigen voor- en nadelen.

Freelancers en zzp´ers

Als u niet in loondienst werkt maar zelfstandig diensten aanbiedt voor meerdere opdrachtgevers, dan bent u freelancer of zzp´er (zelfstandige zonder personeel). Deze twee begrippen verschillen nauwelijks van elkaar en zullen door elkaar gebruikt gaan worden op deze site. De twee begrippen zijn geen wettelijke rechtsvorm. Of u zich moet inschrijven bij de KvK hangt af van de aard van uw activiteiten. Van belang is dat u als zelfstandige wordt beschouwd. Om te controleren of dit daadwerkelijk zo is kunt u zich wenden tot de Belastingdienst en het UWV. | freelancen en zzp´ers |

Parttime ondernemen

Steeds meer mensen gaan parttime werken. Bijna een derde van de startende ondernemers begint een onderneming naast een betaalde baan. Het voordeel hiervan is dat u verzekerd bent van een inkomen. U kunt dan meer tijd besteden aan een goed gefaseerde start. Voordat u voor uzelf begint zult u wel moeten nagaan of er in uw contract sprake is van een concurrentiebeding. Dit geldt natuurlijk alleen als u parttime wilt beginnen in de branche waarin u in uw reguliere dienstverband ook al werkt. Er mag geen belangenverstrengeling optreden. U doet er dan ook verstandig aan om een en ander van te voren te bespreken met uw werkgever. Ook al begint u parttime te ondernemen, u dient wel uw plannen kritisch te bekijken. Alles wat u onderneemt begint met goed nadenken. Voor de rest heeft StartBedrijf een stappenplan voor u geschreven. | stappenplan |

Fulltime ondernemen

Naast het parttime ondernemerschap is er nog het fulltime ondernemerschap. Hierbij heeft u niet het gemak van een andere inkomstenbron, maar bent u voor uw inkomen geheel afhankelijk van uw bedrijf. U moet u dus afvragen of u met uw onderneming wel in staat bent om uzelf (en uw gezin) financieel te bedruipen. Door het schrijven van een marketingplan en een ondernemingsplan kunt u zien of uw bedrijfsresultaat voldoende zal zijn. Houd er rekening mee dat u veel tijd in uw eigen bedrijf moet steken. Dit kan ten koste gaan van aandacht voor uzelf, uw gezin en familie- en kennissenkring. Bespreek dan ook van te voren uw plannen goed met uw familie en vrienden. Op deze site kunt u in de rubriek ‘De eerste stappen' informatie vinden die u nodig zult hebben voor u begint aan het fulltime ondernemerschap.
| marketingplan | ondernemingsplan |

Een bestaand bedrijf overnemen

Het overnemen van een bestaand bedrijf biedt u enkele voordelen ten opzichte van het starten van een bedrijf dat u zelf helemaal van de grond af moet opbouwen. U zult doeltreffend en zorgvuldig moeten handelen bij het kopen van een bestaand bedrijf. Eventueel dient u te bekijken of er ook alternatieven bestaan voor het kopen van een bedrijf. Hierover zult u in overleg moeten treden met adviseurs.

De voordelen die u heeft bij het kopen van een bestaand bedrijf zijn onder meer dat u de gegevens heeft van het klantenbestand, de omzet en de kosten. Hierdoor wordt het voor u makkelijker om te bepalen of het bedrijf winstgevend kan worden.

Doordat er vele juridische, organisatorische en financiële kanten kleven aan de overname van een bestaand bedrijf zult u met meerdere aspecten rekening moeten houden. Let vooral op de volgende zaken:

  • Maak bij de onderhandelingen met de verkoper gebruik van een adviseur en vraag om verschillende offertes.
  • Weet waar u mee te maken gaat krijgen bij het overnemen van een bedrijf. Wie zijn de klanten, hoe groot is de onderneming, hoe staat het met de financiën?
  • Maak een goed ondernemingsplan en zorg dat u weet wat u wilt bereiken.

Zoekt u een bedrijf dat te koop staat? Kijk dan eens bij overname- en fusiebureaus, banken, accountantskantoren. Ook kunt u terecht bij de Kamer van Koophandel.Reacties

Advertentie

Onderwerpen

De eerste stappen

Hoofdcategorie: Bedrijf Starten

Ondernemersboeken

Administratiepakket

Laatste nieuws